Един син на корабен товарач от Ню Джърси едва ли си

...
Един син на корабен товарач от Ню Джърси едва ли си
Коментари Харесай

Дж. Р. Р. Мартин смятал Marvel за по-велики от Шекспир

Един син на корабен товарач от Ню Джърси надали си е представял, че някой ден ще бъде приказно богат, а историите му ще бъдат толкоз известни, колкото обичаните му Шекспир, Толкин и Marvel Comics. Това се случва, откакто епичният му бестселър " Песен за огън и лед " се трансформира в величествен, награждаван, чупещ рекорди сериал. Успехът на " Игра на тронове " може да е надминал упованията на основателя си, само че същото е и с критиките от почитатели, които Дж. Р. Р. Мартин е заставен да понася.  " Не разбирам по какъв начин може хората толкоз да мразят нещо, което са обичали. Ако не ти харесва обещано шоу, просто не го гледай. Как внезапно всичко стана толкоз токсично? ", възмущава се писателят. Той е постоянно " разпъван "  за последния, много разочароващ сезон на " Игра на тронове ", както и с въпроси по кое време най-сетне ще напише " Ветровете на зимата " - дълго чаканата шеста книга от поредицата " Песен за огън и лед " (да не приказваме за обещаната седма). Едва ли ще се размине без гневни рецензии и  очакваното му завръщане на екрана с " Домът на дракона ", който споделя за събития 200 години преди " Игра на тронове ".

73-годишният Мартин е задоволително мъдър да не приема прекомерно съществено онлайн издевателството. В последна сметка същото се случва и с другите обичани истории на човечеството.  " Властелинът на пръстените: Пръстените на силата " на Amazon още не е излязъл, само че в обществените мрежи бушува пълномащабна война между критици и поклонници. " Все едно е Втората международна, пускат атомни бомби един върху различен ", изяснява Мартин по какъв начин някои почитатели одобряват отклоненията от оригинала на Толкин.  " Чуваме непрекъснато критики и за филмите и сериалите на Marvel, и за тези на DC комикс. Едно време беше ясно - в случай че си почитател на " Стар Трек ", харесваш " Стар Трек ". Сега половината от хората, които се назовават " Стар Трек " почитатели, ненавиждат поредицата. Феновете на Star Wars ненавиждат Star Wars, а тези на Толкин ненавиждат " Пръстените на силата ". Какво, по дяволите, става? Може би е поради измененията, само че като публицист аз бих полудял, в случай че не мога да върша промени. Искам да описвам нови истории, а не една и съща още веднъж и още веднъж ". 

Джордж Мартин

 

знае какво е да си същински почитател

 

Израснал в крайбрежното градче Байон през 50-те, първата му обява е... писмо до Marvel Comics. " Скъпи Стан и Джак, вие сте по-добри от Шекспир! ", спомня си създателят на бестселъри засвидетелстваната любов към създателите и художници в книжките с комикси, Стан Лий и Джак Кърби. Шейсет години по-късно нещата са се трансформирали. " Понеже бях огромен почитател на комиксите, гледах някои от сериалите им през 70-те. Не ми харесаха изключително и стопирах, само че сигурно не съм полудял и започнах да пиша гневни писма ", споделя той. Мартин подозира, че целият този развой е захранван със обществените медии.

Но и през днешния ден той може да споделя дълго за Супермен, Спайдърмен и Отмъстителите, изключително за брошура номер 9 от 1964 година, която вкарва на сцената героя Уондърмен. Той се оказва изверг. И след това умира. Наследството на Стан Лий прозира навсякъде в работата ми, споделя Мартин. " Неочакваното ликвидиране на герои, които не са каквото са изглеждали, герои частично положителни и частично зли. Не знаеш кой път ще заловен в миг на рецесия. Отпечатъците на Стан Лий са на всички места ". 

Първия си роман разгласява на 21 - " Герой ", фантастична история за генетично усъвършенстван супервойник. Така демонстрира съпротивата си против войната във Виетнам.

 

За описа получава 94 $

 

- " доста пари през 1970-а ". След като Боби Фишер става международен първенец по шах, в Съединени американски щати се развихря къса шахматна фикс идея и Мартин се прехранва, организирайки шах шампионати през уикендите. Това му дава свободата през седмицата да написа. По времето, когато пубикува дебютния си разказ " Смъртта на светлината " (1977), към този момент преподава британски и публицистика в колежа " Кларк ", Айова. Но не много след това Мартин напуща университета и се отдава на писането. За негов литературен пробив през днешния ден се смята четвъртият му разказ, " Килимчето на Армагедон ", през 1983 г.  " Голям, сложен за систематизиране мистериозно свръхестествен трилър за рокендрола през 60-те. Получи чудесни рецензии. За злощастие, малко хора си го купиха ", спомня си Дж. Р. Р. Никой издател към този момент не желае да подписва контракти, Но един от малцината, които прочитат романа, е холивудският продуцент Филип Дегер. И той кани младия публицист в сценарния екип на " Зоната на здрача ". Мартин написа пет сюжета, един от които стига до лъчение. Шоуто е спряно, само че той остава в малкия екран до началото на 90-те. 

И ненадейно получава ентусиазъм - облиците на свирепи вълци в летния сняг. " Започнах да пиша, появиха се крепости, хора с мечове. Пишех бързо, за три дни приключих първата глава. " (А Дж. Р. Р. не е прочут с бързото си писане).

Мартин обича да описва стила си като работа

 

" на градинар, а не на проектант, който възнамерява историите си

 

авансово ". При него те порастват естествено. Започва първия разказ от " Песен за лед и огън " - " Игра на тронове " през 1991 година Третият,  " Вихър от мечове ", излиза през 2000 г. и той живее цяло десетилетие с героите. Това значи, че му е мъчно да убие огромна част от тях на Червената женитба - един от най-шокиращите и непредвидени моменти и в книгите, и в сериала.  " Беше доста мъчителна глава за писане, при която трябваше да изгубя герои, които обичах, с които бях 9 години, а трябваше да ги убия по отблъскващ метод. Беше мъчно ", спомня си Мартин.

Според него гибелта би трябвало да е сложна - за писане и четене. " Това е ужасяваща глава, разстройва, ядосва и натъжава хората. Хвърляха книгата по стената или в камината. В сериала имаше същият ефект върху стотици хиляди, даже милиони хора. За мен това е добре - за гибел приказваме въпреки всичко ", споделя писателят. Според него той неверно е одобряван като всеобщ палач на герои. " Междузвездни войни " убиват повече от мен! ", безапелационен е Мартин. В първия епизод на кино лентата на Джордж Лукас да вземем за пример си отива цялата планета Алдераан, което са 20 милиарда души.  " Обаче на никого не му пука, тъй като не познава никого от Алдераан, не усещаме гибелта им, това е статистика. "

С други думи, не очаквайте множеството герои от " Домът на драконите " да доживеят до края на първия сезон. Дали новият сериал ще бъде признат горещо като " Игра на тронове "? " Моята специалност е хазартна. Или получаваш ръкопляскания, или те замерят с гнили плодове. Ако е второто, просто се скатаваш зад  кулисите и измисляш нова история ", разсъждава Мартин, който е и продуцент на новия сериал на HBO. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР